Składniki:
20 makaronowych muszelek
20 listków bazylii
175 g sera ricotta
100 g sera Szafir
40 g sera Bursztyn
1 szklanka sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Makaronowe muszelki ugotuj al dente w osolonej wodzie. Sery Szafir oraz Bursztyn zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starty Szafir przełóż do miski, dodaj ricottę, solidną szczyptę soli oraz pieprzu i porządnie wymieszaj.
Do każdej makaronowej muszelki włóż po jednym listku bazylii oraz po czubatej łyżeczce farszu serowego. Na dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wylej sos pomidorowy i dokładnie rozprowadź go po całym naczyniu. Na sosie poukładaj muszelki z farszem serowym i posyp je po wierzchu tartym Bursztynem. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 35 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij folię i zapiekaj przez kolejne 5 minut.