Kurczak w sosie serowym

Chociaż dobrze znasz powiedzenie "czuć się jak ryba w wodzie" uwierz, że niedługo nie będziesz już go używać. Dlaczego? Od momentu zrobienia naszego przepisu zaczniesz mówić "czuć się jak kurczak w serowym sosie". To połączenie idealne!
Zobacz wideo

Składniki:
2 piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek (2+2)
250 g brązowych pieczarek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki bulionu
1 szklanka śmietanki 30 proc.
50 g sera Bursztyn
2 garści młodego szpinaku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj wszystkie składniki: ser Bursztyn zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, włóż piersi z kurczaka i dopraw je obficie solą oraz pieprzem. Smaż na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony, aż mięso się zrumieni.

Zdejmij usmażonego kurczaka, wlej na tą samą patelnię kolejne 2 łyżki oliwy i dodaj pokrojone pieczarki. Smaż kilka minut, aż z grzybów odparuje cała woda i zaczną się rumienić. Zdejmij pieczarki z patelni.

Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj posiekany czosnek i smaż przez pół minuty. Następnie dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne pół minuty. Wlej bulion oraz śmietankę i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Dodaj starty ser Bursztyn, zamieszaj i dopraw sos solą oraz pieprzem. Włóż na patelnię usmażone wcześniej pieczarki oraz świeży szpinak i podgrzewaj, często mieszając, aż szpinak zwiędnie. Na koniec przełóż do sosu usmażonego kurczaka i podgrzewaj jeszcze około 3 minut na wolnym ogniu.

Więcej o: