Zimowe markizy z Nutellą

Lubimy niespodzianki, ale tylko pod choinką. W kuchni chcemy mieć pewność, że nasz krem do ciastek jest pycha. Żeby mieć taką pewność wystarczy użyć Nutelli.
Zobacz wideo

Składniki:
250 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
500 g mąki
1 jajko
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
200 g Nutelli
szczypta soli

Dodatkowo:
Okrągła foremka do ciasteczek
Rękaw cukierniczy

Sposób przygotowania:
W misce połącz ze sobą miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli. Miksuj delikatnie, do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj powoli mąkę i ponownie wymieszaj. Uformuj z ciasta kulę i zawiń ją w folię. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 2 równe części. Rozwałkuj obie z nich na grubość około 3 mm. Odłóż ciasto do lodówki na około 10 minut. Wyjmij rozwałkowane ciasto z lodówki. Okrągłą foremką (około 6cm) wykrawaj ciastka z obu części ciasta. Korzystając ze specjalnych świątecznych stempli Nutella, wykrój okienko w połowie ciastek. Piecz ciastka na blasze przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy już będą miały złoty kolor wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Napełnij rękaw cukierniczy Nutellą. Posmaruj kremem każde ciastko bez wyciętego wzoru. Następnie przykryj wykrojonym ciastkiem i gotowe.

Więcej o:
Copyright © Agora SA