Składniki:
2 duże bakłażany
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 kulka mozzarelli
100 g tartego parmezanu (50+50)
2 żółtka
2 łyżeczki oregano (1+1)
1 łyżeczka cynamonu (0,5+0,5)
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Dodatkowo:
Świeża bazylia do ozdoby
Ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 centymetra. Rozłóż plastry bakłażana na desce i posyp je solą. Odczekaj 10 minut, aż bakłażan puści wodę i osusz go dokładnie papierowymi ręcznikami. Mocno rozgrzej suchą patelnię i usmaż na niej plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor (po około 2-3 minut z każdej strony).
Przygotuj mięsny farsz do bakłażanów: w dużej misce umieść mięso mielone, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz połowę tartego parmezanu (50 g). Dodaj łyżeczkę oregano, pół łyżeczki cynamonu oraz solidną szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj do masy dwa żółtka i jeszcze raz porządnie wymieszaj. Nałóż po łyżce farszu mięsnego na usmażone plastry bakłażana i pozwijaj je w roladki.
Przygotuj sos pomidorowy: cebulę drobno posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie z oliwek, aż staną się szkliste. Dodaj łyżeczkę oregano oraz pół łyżeczki cynamonu. Smaż jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wlej krojone pomidory z puszki i doprowadź sos do wrzenia. Gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Na koniec dopraw sos solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.
Gotowy sos przelej do naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadź po całym dnie. Na sosie ułóż roladki z bakłażana i posyp je na wierzchu pozostałym parmezanem (50 g). Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.