Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Pamiętasz to uczucie, kiedy w dzieciństwie mama mówiła ci, że obiad będzie na słodko? Wtedy przed oczami miałeś same wspaniałości: ryż z jabłkami, naleśniki z serem, makaron z twarogiem, kluski leniwe i oczywiście racuchy z jabłkami. A wiesz co jest wspaniałego w byciu dorosłym? Że można zjeść wytrawny obiad, a po nim zmieści się jeszcze słodka przekąska.
Zobacz wideo

Składniki:
500 ml maślanki
2 jajka
350 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jabłko
1 brzoskwinia
olej

Dodatkowo:
Ręcznik papierowy Velvet Turbo

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj maślankę z jajkami. Przesiej do miski mąkę, cukier puder oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj z mokrymi składnikami na jednolitą masę.

Jabłko pokrój w poprzek na cienkie, okrągłe plastry i wytnij gniazda nasienne. Brzoskwinię przekrój na pół, wyjmij pestkę i każdą połówkę również pokrój w plastry.

Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Plastry jabłka i brzoskwini zanurzaj w cieście i kładź bezpośrednio na rozgrzanej patelni. Racuchy smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA