Składniki:
500 ml maślanki
2 jajka
350 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jabłko
1 brzoskwinia
olej
Dodatkowo:
Ręcznik papierowy Velvet Turbo
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj maślankę z jajkami. Przesiej do miski mąkę, cukier puder oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj z mokrymi składnikami na jednolitą masę.
Jabłko pokrój w poprzek na cienkie, okrągłe plastry i wytnij gniazda nasienne. Brzoskwinię przekrój na pół, wyjmij pestkę i każdą połówkę również pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Plastry jabłka i brzoskwini zanurzaj w cieście i kładź bezpośrednio na rozgrzanej patelni. Racuchy smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i od razu podawaj.