Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Czy wyobrażasz sobie taką sytuację: jesteś poza domem, okazuje się, że wieczorem mają wpaść do ciebie goście, a ty masz bałagan. Logujesz się na odpowiedniej stronie i kilkoma ruchami myszki sprzątasz swoje mieszkanie. Podobną wygodą jest zdalne przygotowanie kolacji. Wybierasz przepis na hapsie, zamawiasz potrzebny sprzęt na Allegro, a w domu zostaje ci już tylko szybkie przygotowanie dania.
Zobacz wideo

Ekspresowy bigos z młodej kapusty - składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 250 g kiełbasy suszonej (np. wiejskiej lub myśliwskiej)
  • 1 1/2 szklanki bulionu
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju (2+2)
  • sól
  • pieprz

Ekspresowy bigos z młodej kapusty - sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj wszystkie składniki do smażenia. Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki, kiełbasę w plasterki, a koperek drobno posiekaj.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej dwie łyżki oleju i przesmaż na nim cebulę.
  3. Kiedy cebula się zeszkli dodaj kiełbasę i marchewkę i smaż przez 2 minuty.
  4. Następnie dodaj kapustę i wymieszaj. Wlej bulion, dodaj listki laurowe i dopraw solą i pieprzem.
  5. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż kapusta zmięknie.
  6. W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na patelni przesmaż mąkę, aż zacznie się delikatnie rumienić. Wlej pozostały olej (2 łyżki) i wymieszaj.
  7. Tak przygotowaną zasmażkę wymieszaj z kilkoma łyżkami płynu z gotowanej kapusty i przelej całość do garnka z kapustą. Dodaj posiekany koperek i zagotuj całość, po czym zdejmij bigos z ognia. Podawaj z pieczywem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA