Ekspresowy bigos z młodej kapusty I Przepisy HapsVod.pl!
Ekspresowy bigos z młodej kapusty
REKLAMA
Haps
Czy wyobrażasz sobie taką sytuację: jesteś poza domem, okazuje się, że wieczorem mają wpaść do ciebie goście, a ty masz bałagan. Logujesz się na odpowiedniej stronie i kilkoma ruchami myszki sprzątasz swoje mieszkanie. Podobną wygodą jest zdalne przygotowanie kolacji. Wybierasz przepis na hapsie, zamawiasz potrzebny sprzęt na Allegro, a w domu zostaje ci już tylko szybkie przygotowanie dania.
gazeta.tv
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Ekspresowy bigos z młodej kapusty - składniki:
1 mała główka młodej kapusty
1 cebula
1 marchewka
1 pęczek koperku
250 g kiełbasy suszonej (np. wiejskiej lub myśliwskiej)
1 1/2 szklanki bulionu
2 listki laurowe
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju (2+2)
sól
pieprz
Ekspresowy bigos z młodej kapusty - sposób przygotowania:
Na początku przygotuj wszystkie składniki do smażenia. Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki, kiełbasę w plasterki, a koperek drobno posiekaj.
W garnku z grubym dnem rozgrzej dwie łyżki oleju i przesmaż na nim cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli dodaj kiełbasę i marchewkę i smaż przez 2 minuty.
Następnie dodaj kapustę i wymieszaj. Wlej bulion, dodaj listki laurowe i dopraw solą i pieprzem.
Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż kapusta zmięknie.
W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na patelni przesmaż mąkę, aż zacznie się delikatnie rumienić. Wlej pozostały olej (2 łyżki) i wymieszaj.
Tak przygotowaną zasmażkę wymieszaj z kilkoma łyżkami płynu z gotowanej kapusty i przelej całość do garnka z kapustą. Dodaj posiekany koperek i zagotuj całość, po czym zdejmij bigos z ognia. Podawaj z pieczywem.