Składniki:
1 opakowanie Krakersów Super Lajkonik (180 g)
2 puszki tuńczyka w oleju
6 jajek
200 g tartego żółtego sera
1 pęczek szczypiorku
6 łyżek majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z 2 łyżkami majonezu oraz 1 łyżką jogurtu. Dopraw solą i pieprzem. Żółtka rozdrobnij widelcem lub pokrusz.
Tuńczyka odsącz z oleju, wymieszaj z: połową posiekanego szczypiorku, 2 łyżkami majonezu i 1 łyżką jogurtu. Ser żółty wymieszaj z pozostałym majonezem i jogurtem. Dopraw wędzoną słodką papryką.
W prostokątnej formie lub na talerzu rozłóż 12 krakersów. Na krakersy wyłóż masę serową i przykryj ją kolejnymi 12 krakersami. Następnie wyłóż masę z tuńczykiem. Rozłóż ostatnią warstwę krakersów, przykryj ją masą z białek jaj i posyp po wierzchu rozdrobnionymi żółtkami. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem posyp resztą posiekanego szczypiorku.