Świąteczne ciasteczka

Zawsze po Świętach zostaje Ci za dużo wypieków? Mamy rozwiązanie! Przygotuj nasze ciastka, które mogą trochę poleżeć w teorii. Prawda jest taka - są tak dobre, że żaden ciastek się nie ostatnie na "po Świętach".
Zobacz wideo

Składniki:
3 jajka
125 g cukru
250 g mąki
5 g proszku do pieczenia
200 g mielonych migdałów
100 g suszonej żurawiny
100 g startej czekolady gorzkiej E. Wedel
5 g przyprawy korzennej do piernika
Kakao ciemne E. Wedel lub cukier puder do przyozdobienia

Ilość porcji: ok. 30 szt
Czas przygotowania: 60 minut
Czas oczekiwania: 15 min

Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem i przyprawą ubij na puszystą masę. Dodaj drobno startą czekoladę, mielone migdały, żurawinę i delikatnie zamieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj łopatką na jednolitą masę. Masę odstaw na 30 minut, aby zgęstniała. Gęste ciasto podziel na połowę i uformuj dwa wałki o średnicy ok. 2 cm. Pokrój w talarki o grubości ok. 1cm. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C, około 15 minut. Jeszcze ciepłe możesz delikatnie posypać kakao lub cukrem pudrem. Po całkowitym wystudzeniu ciasteczka można wyłożyć do szklanego słoja.

Więcej o: