Składniki:
200 g twarogu
100 g chałwy Wedel Królewskiej o smaku waniliowym
1 jajko
ok. 1/3 szklanki drobnego cukru
ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
garść posiekanej suszonej żurawiny
ziarna z jednej laski wanilii
1 tabliczka czekolady E. Wedel Karmellove
1 tabliczka czekolady E. Wedel Gorzka
2 łyżeczki masła
porządna szczypta soli morskiej
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: 25 minut
Sposób przygotowania:
Twaróg zmiel lub dokładnie rozgnieć razem z chałwą. Dodaj jajko, cukier, ziarenka wanilii, dokładnie wymieszaj, a pod koniec dodaj żurawinę. Na wierzch przesiej mąkę, zagnieć szybko składniki łącząc je w kulę i odstaw ciasto na 15 minut. Z ciasta uformuj wałeczek, lekko go rozpłaszcz, a następnie pokrój ukośnie na kawałki. Wrzucaj na lekko posolony wrzątek i gotuj przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj łyżką cedzakową.
Przygotuj sos słony karmel: Roztop tabliczkę czekolady E. Wedel karmelowej w kąpieli wodnej. Dodaj porządną szczyptę soli, po zdjęciu z palnika do masy wmieszaj masło. Przygotuj sos czekoladowy: Roztop tabliczkę czekolady E. Wedel gorzkiej w kąpieli wodnej. Po zdjęciu z palnika do masy wmieszaj masło. Kluseczki podawaj ze słonym sosem karmelowym i czekoladowym, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi.