Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
21 g suchych drożdży (3 opakowania)
6 łyżek drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
180 ml letniego mleka
6 żółtek
150 g roztopionego masła
Składniki na nadzienie makowe:
850 g gotowej masy makowej
50 g orzechów laskowych
50 g żurawiny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki bułki tartej
6 białek
szczypta soli
Na lukier:
70 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki wody
Dodatkowo:
Papier do pieczenia
Olej do posmarowania papieru
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto drożdżowe: do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj suche składniki. Dodaj żółtka oraz mleko i energicznie wymieszaj. Dodaj rozpuszczone masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Przykryj gotowe ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotuj nadzienie makowe: masę makową wymieszaj z posiekanymi orzechami, żurawiną, skórką pomarańczową oraz bułką tartą. Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Dodaj pianę z białek do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3mm. Nałóż na każdy kawałek ciasta 1/3 masy makowej i rozprowadź, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca na brzegach. Zwiń kawałki ciasta w rolady i podłóż końcówki rolad pod spód, tak żeby się nie rozwinęły.
Rolady owiń natłuszczonym papierem do pieczenia, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni wewnątrz papieru, aby rolady mogły wyrosnąć. Odstaw rolady na 20 minut do wyrośnięcia a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 35 minut, aż ciasto mocno się zarumieni (będzie to widać przez papier).
W międzyczasie przygotuj lukier: cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Mieszając, dodawaj po odrobinie wody, aż do otrzymania pożądanej konsystencji. Ostudzone rolady polej lukrem.