Choinka z ciasta francuskiego

Są takie domy, w których jest kilka choinek, bo każdy ma swoją koncepcję na dekoracje. Podczas gdy inni martwią się o drzewko, my martwimy się o jedzenie. Akceptujemy różne świąteczne ozdoby, ale choinkę pieczmy już sami. Nasze drzewko lubi się sobą dzielić. Dla każdego po gałązce.
Zobacz wideo

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 mała puszka masy makowej
garść suszonej żurawiny
1 jajko

Sposób przygotowania:
Duży prostokąt z ciasta francuskiego pokryj cienką warstwą masy makowej. Na wierzchu rozsyp suszoną żurawinę i przykryj całość drugim płatem ciasta francuskiego. Z uzyskanego prostokąta wytnij kształt choinki. Po obu stronach choinki wykonaj co centymetr poprzeczne nacięcia, uważając aby nie przeciąć środka. Powstałe w ten sposób paski ciasta imitujące gałązki poskręcaj wokół własnej osi. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 stopniach C przez 15 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA