Składniki:
Na ciasto do pierogów:
300 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
Na farsz:
250 g świeżego szpinaku
150 g ricotty
70 g suszonych pomidorów
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj farsz. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć szpinak, zblanszuj przez minutę, po czym odcedź i odciśnij z nadmiaru wody. Kiedy szpinak ostygnie posiekaj go drobno wraz z suszonymi pomidorami. W dużej misce połącz szpinak, suszone pomidory oraz ricottę i porządnie dopraw całość solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto. Na środku blatu usyp kopczyk z mąki. W środku kopca zrób wgłębienie i stopniowo wlewając tam wodę i zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy szklanki wytnij kółka, nałóż na każde z nich po łyżeczce farszu i zlep brzegi pierożków ulubioną metodą. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Pierogi gotuj partiami, po 10 sztuk. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj je przez około 2-3 minuty.