Składniki:
Na naleśniki:
150 g mąki pszennej
300 ml mleka
50 ml wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Na farsz:
200 g kapusty kiszonej
1 cebula
50 g żurawiny suszonej
20 g suszonych grzybów
400 ml wrzącej wody
100 ml wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki kminku
sól
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź zachowując wodę, a następnie drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kapustę i grzyby i wlej wywar z moczenia grzybów oraz wodę. Duś aż większość płynu odparuje. Pod koniec dodaj kminek, sól i żurawinę i duś jeszcze kilka minut, po czym odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce umieść mąkę, jajka i sól. Wlej mleko, wodę gazowaną i całość wymieszaj aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Odstaw ciasto naleśnikowe do lodówki na co najmniej 15 minut.
Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony.
Na środek usmażonych naleśników nałóż po dwie duże łyżki farszu, zwiń naleśniki w formę sakiewki (unosząc brzegi do góry) i każdą sakiewkę przewiąż szczypiorkiem.