Chlebek z tęczowymi piegami, czyli ciasto z suszonymi owocami

Marzyłeś kiedyś o kolorowych piegach? Nie musisz nazywać się Adaś, Aleksander, Antek, czy Alojzy, żeby je mieć! Zrób #poswojemu ciasto z owocowymi piegami według przepisu Pana Keksa.
Zobacz wideo

Składniki:
15 g świeżych drożdży

2 łyżeczki miodu
600 ml letniej wody
szczypta szafranu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
50 g suszonej żurawiny
60 g suszonych jabłek lub moreli (pokrojonych na grube kawałki)
30 g suszonych jagód
100 g rodzynek
750 g mąki pszennej
15 g soli morskiej

Sposób przygotowania:
Pokrusz drożdże do dużej miski oraz dodaj miód, letnią wodę i szafran. Pozostaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki do ciasta i wszystko mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Wyłóż keksówkę (30 x 10 cm) papierem do pieczenia, a następnie włóż do niej ciasto. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 2 godziny lub aż zrobi się dwa razy większe. Pamiętaj, aby użyć wystarczająco dużej keksówki.

Piecz chleb przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Jeśli chleb wydaje się zbyt miękki wyjmij go z formy i wypiekaj przez kolejne 10 minut. Po upieczeniu chleba wyjmij go z keksówki i pozostaw do ostygnięcia.

Innym, równie dobrym rozwiązaniem jest przyrządzenie ciasta zgodnie z recepturą i włożenie go bezpośrednio do keksówki przed snem. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką lub pokrywką i pozostaw w lodówce na noc (jeśli tak zrobisz, chleb nie będzie musiał wyrastać w temperaturze pokojowej). Rano wyjmij ciasto z lodówki i wypiekaj w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA