Składniki:
Na ciasto:
220 g cukru
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
150 ml oleju o neutralnym smaku
skórka z 2 cytryn
300 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do wysmarowania formy do pieczenia
Na syrop:
150 ml syropu z kwiatów dzikiego bzu
40 g cukru
sok z 1-2 cytryn (50 ml)
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Wyłóż papierem do pieczenia spód okrągłej formy do pieczenia ciasta. Wewnętrzne krawędzie formy posmaruj olejem. W misce utrzyj jajka z cukrem aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Następnie dodaj jogurt, olej i drobno startą skórkę z cytryny. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną. Ostrożnie, partiami dodawaj mąkę z proszkiem do płynnej masy. Nie mieszaj składników zbyt długo. Przelej masę do formy do pieczenia i piecz przez około 45-50 minut. Po upływie tego czasu wbij w środek ciasta patyczek. Jeżeli po wyjęciu będzie on suchy ciasto jest upieczone.
W rondlu podgrzej syrop z kwiatu dzikiego bzu i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, za pomocą patyczka wykonaj na całej jego powierzchni otwory. Skrop ciasto syropem z kwiatu dzikiego bzu i cytryny. Ciasto pozostaw w formie do pieczenia na około 15 minut. Wyjmij ciasto z formy i umieść na kratce do studzenia ciasta.