Składniki:
75 g świeżych drożdży
500 ml mleka
1,8-2 l mąki
200 g masła
2 jajka
łyżeczka soli
łyżka mielonego kardamonu
100 g marcepanu
100 g masła
125 ml cukru pudru
2 i 1/2 łyżki bułki tartej
3 łyżki wody
łyżka cynamonu
jajko
sól
łyżka wody
cukier puder
sok z 1/2 cytryny
płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego te, które są w lodówce wcześniej z niej wyjmij. Drożdże pokrusz w dużej misce, wlej mleko i mieszaj dopóki drożdże się nie rozpuszczą. Dodaj mąkę, pokrojone na kawałki masło, jajka, sól i kardamon. Wyrób ciasto aż uzyskasz gładką, odchodzącą od ręki masę. Gdy ciasto jest za rzadkie dodaj jeszcze kilka łyżek mąki. Uformuj kulę, przykryj ciasto ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, by wyrosło i podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Pokruszony marcepan utrzyj z masłem, cukrem pudrem, bułką tartą, cynamonem i wodą. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, kilka razy zagnieć i podziel na dwie części (nie ma tego na filmie!! więc nie wiem czy są dwa prostokąty). Każdą rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na duży, dość cienki prostokąt. Na każdym z prostokątów rozprowadź nadzienie. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Rulon pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki, zanurzając nóż w wodzie, by nie oblepiał się ciastem.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce, na to, by wyrosły. Pozostaw na ok. 20-30 minut, żeby podwoiły swoją objętość w cieple, pod przykryciem. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C.
Jajko ubij z solą i wodą, a następnie delikatnie posmaruj nim bułeczki. Piecz ok. 10 minut na środkowej półce piekarnika. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzyj szybki lukier. Gotowe bułeczki udekoruj lukrem i płatkami migdałów