Kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne

Tradycyjne mielone z marchewką to kulinarne przedszkole. To proste danie nie zaskoczy nas niemiłymi niespodziankami i jest bezpieczne jak ramiona babci. Babcine klopsy są oczywiście niezastąpione, ale przyznajcie się: kto z Was będąc w IKEA, choć raz nie zajadał się szwedzkimi klopsikami? Od dziś te kultowe klopsy możecie zrobić samodzielnie w domu, w zestawie obiadowym przygotowanym całkowicie #poswojemu.
Zobacz wideo

Składniki:
na 30 sztuk
500 g mielonej wołowiny lub jagnięciny (niezbyt chudej)
50 g grubo startej cebuli
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego ziela angielskiego
50 g migdałów ze skórką
50 g sułtanek lub rodzynek
olej arachidowy tłoczony na zimno, do smażenia
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Jogurt z orzechami laskowymi:
1/2 łyżeczki całych ziaren kminku
30g orzechów laskowych
1 łyżka drobno posiekanej mięty
250 ml odsączonego jogurtu
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Marchewki w polewie pomarańczowej:
500 g obranej marchwi
300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 świeże liście laurowe, pokrojone w cienkie paski
szczypta płatków chilli
sól morska

Spośób przygotowania:
Klopsiki:
Wymieszaj mielone mięso i cebulę w dużej misce. Dodaj do niego przyprawy, posiekane migdały i sułtanki, dopraw sola morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego ( ok. 20 g każda), umieść w brytfannie i polej olejem arachidowym. Piecz w temperaturze 225 °C przez 8-10 minut. Możesz także podsmażyć je na płycie grzewczej.

Jogurt z orzechami laskowymi:
Upraż ziarna kminku na gorącej, suchej patelni (pomiń ten krok, gdy korzystasz z wcześniej zmielonego kminku) i drobno go zmiel przy pomocy tłuczka i moździerza. Ponownie podgrzej patelnię i upraż orzechy laskowe, aż się zarumienią. Ostudź. Dość drobno posiekaj orzechy i miętę. Wymieszaj kminek z orzechami laskowymi, miętą i jogurtem, a następnie dopraw do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem przechowuj w lodówce.

Marchewki w polewie pomarańczowej:
Obierz marchewki i pokrój w grube kawałki. umieść marchewki i pozostałe składniki w garnku. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj marchewki do momentu, aż będą al dente lub chrupiąco miękkie. Odcedź i odstaw. Sok po marchewkach gotuj tak długo, aby powstał rzadki syrop i ponownie dodaj do niego marchewki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA