Składniki:
oliwa
cebula
1 zielona papryka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczka kuminu
1/3 papryczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 puszka pomidorów pelati w sosie
sól, pieprz
4 jajka
garść świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i paprykę. Smaż, aż warzywa będą miękkie. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, papryczkę chilli, kminu i słodką paprykę. Dodaj pomidory z puszki. Dokładnie wszystko wymieszaj. Podgrzewaj wszystko, aż woda odparuje, a sos zgęstniej. Dopraw solą, pieprzem. W sosie zrób niewielkie dołki - tyle ile zamierzasz zjeść jajek. W każdy dołek wbij jedno jako. Przykryj patelnie i smaż jeszcze chwilę, aż jajka się zetną, około 5 minut. Możesz też, przestać smażyć i całą patelnię wstawić do pieca na 10 minut. Piecz shakshukę w 180 st. C. Zdejmij z ognia posyp liśćmi kolendry. Podawaj z chlebkami pita, bagietką lub innym pieczywem.