Panierowane kulki ziemniaczane z ziołami przed TV

Świetna przekąska - do podjadania w czasie meczu, filmu, serialu, filmu przyrodniczego, nawet do transmisji z sejmu, a nawet gdy nie ma nic ciekawego w telewizji to też dobrze smakuje.
Zobacz wideo

Składniki:
500 g ziemniaków
30 g mąki ziemniaczanej
70 g żółtego sera np cheddar
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

Panierka:
mąka pszenna
jajko
bułka tarta

Sposób przygotowania:
Zagotuj ziemniaki w posolonym wrzątku. Gotuj do miękkości. Odcedź ziemniaki. Wsyp ziemniaki do miski, posól i utłucz na pure. Wbij jedno jajko. Dodaj mąkę, ser, przyprawy i zioła. Dokradnie wszytko wymieszaj. Utwórz niewielkie kulki, panieruj je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Kulki wrzucaj na rozgrzany olej, smaż aż będą złociste.

Więcej o:
Copyright © Agora SA