Składniki:
Burger:
500 g mięsa mielonego
sól, pieprz
łyżeczka musztardy
1 drobno pokrojona cebula
mozzarella
Oraz:
ciasto na pizzę
sos BBQ
ser żółty
plastry boczku
Do podania:
sałata
pomidorki koktajlowe
sos majonezowy
Sposób przygotowania:
Robimy burgery: W misce wymieszaj mięso mielone z cebulą i musztardą, dopraw solą i pieprzem. W dłoniach utwórz niewielki placek z mięsa, połóż na nim plaster z sera mozzarella, przykryj druga porcją mięsa - uformuj równy kotlet. Dokładnie sklej brzegi, to bardzo ważne inaczej podczas smażenia mozzarella wypłynie! Na patelni usmaż kotlety. Smaż dwie minuty z każdej strony. Poczekaj, aż kotlety wystygną.
Na stolnicy rozwiń ciasto drożdżowe, wytnij z niego prostokąt. Środek ciasta posmaruj sosem BBQ albo ketchupem. Następnie na środku połóż kolejno: dwa plasterki sera, dwa plasterki boczku i wcześniej usmażonego kotleta. Zawiń wszystko w ciasto drożdżowe. Odwróć. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 20 min w 200 st. C. Podawaj na sałatce z pomidorami i sosem majonezowym.