Składniki:
Sos BBQ:
2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 szklanki whiskey
1/2 szklanki octu winnego
2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki ketchupu
1/2 szklanki miodu
2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki chilli
Marynata:
1/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki pieprzu
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kuminu
Sposób przygotowania:
Robimy sos BBQ: W rondlu o grubym dnie podgrzej olej. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, podsmaż chwilę, aż zacznie się rumienić. Następnie cały czas mieszając, dodawaj po kolei: czosnek, wędzoną paprykę, whiskey, ocet, bulion drobiowy, ketchup, miód, musztardę, sól, pieprz i chilli.
Robimy marynatę: W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty: brązowy cukier, słodką paprykę, pieprz, sól, pieprz cayenne i kumin.
Robimy mięso: Żeberka umyj w bieżącej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, przełóż do formy do pieczenia. Żeberka posyp obficie marynatą i dokładnie natrzyj ze wszystkich stron. Wstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Następnie zawiń blaszkę w folię aluminiową i piecz 45 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjmij żeberka z pieca i obficie posmaruj sosem BBQ, przykryj folią aluminiową i ponownie wstaw do piekarnika, tym razem piecz 2 godziny w 180 st. C. Po tym czasie żebereczka są gotowe. Podawaj z rumianymi frytkami i sałatą.