Odwrócona, najprostsza na świecie tarta cebulowa I Przepisy HapsVod.pl!
Odwrócona, najprostsza na świecie tarta cebulowa
REKLAMA
Haps
Lekcja 1: tarte aux oignons, czyli tarta cebulowa. Jeśli uważasz, że proste pomysły są najlepsze, ta tarta jest dla ciebie. Ta spieczona, słodziutka cebulka smakuje tak fantastycznie, że postradasz zmysły. Ciasto francuskie się kruszy i robi bałagan, ale to nie istotne, ktoś to kiedyś posprząta, teraz liczy się ten wyborny smak i aromat. Tarta najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z pieca, taka cieplutka, rumiana i chrupiąca. Bon appetit PS. Podczas gotowania prosimy mówić z francuskim akcentem - zupełnie jak Pascal Brodnicki - z wyrazistym "r".
HAPS
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Składniki: 2 łyżki masła 1 kg małych cebulek, możesz dodać także czerwone cebule 100 ml białego wina rozmaryn sól, pieprz ciasto francuskie
REKLAMA
Sposób przygotowania: Obierz cebule, przekrój na pół, odetnij końcówki cebulek. Na patelni z metalową rączką rozpuść 2 łyżki masła. Poukładaj cebule na patelni szerszą stroną do dołu, smaż aż cebulki solidnie się zrumienią, wlej białe wino, dopraw solą i pieprzem, posyp rozmarynem. Smaż nadal, aż płyn odparuje. Przykryj płatem ciasta francuskiego i wstaw całą patelnię do pieca nagrzanego do 180st. C na 20 minut.