Składniki:
na 4 porcje
500 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
natka pietruszki
1 jajko
mąka
oliwa
500 ml przecieru pomidorowego
kilka liści bazylii
400 g makaronu spaghetti
świeżo starty parmezan
sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, wbij jajko - połącz wszystkie składniki. Z mięsa utocz klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, smaż klopsiki z każdej strony. Gdy będą rumiane na patelnię wlej przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Smaż około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Gdy będzie al dente przełóż go do do miseczki, obficie polej sosem, sprawiedliwie (to nie znaczy po równo) rozłóż mięsne klopsiki, posyp parmezanem i pietruszką.