Tort naleśnikowy na Skittles'ach

Smażenie naleśników należy starannie zaplanować. Nikt nie lubi stać w kuchni, ale smażenie pięciu naleśników zwyczajnie się nie opłaca. Pierwszy naleśnik się nie udaje. Drugi się udaje, ale trzeba go zjeść na sucho, żeby sprawdzić, czy ciasto jest dobre. W związku z tym, że jest bardzo dobre to trzeci i czwarty naleśnik też się rozchodzą na sucho. Więc od razu zaplanuj smażenie 30, wtedy jest szansa że naleśniki zobaczą farsz. A najlepiej zrób kolorowy tort naleśnikowy. Jesteśmy tort friendly!
Zobacz wideo

Składniki:
na 30 naleśników
3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
3 szklanki mleka
2,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
4 paczki Skittles'ów

Farsz:
400 ml gęstego jogurtu
400 ml serka śmietankowego
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Robimy farsz:
W misce wymieszaj twarożek z jogurtem i cukrem pudrem.

Robimy naleśniki: Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj jajka, wlej mleko i wodę, dopraw solą. Dokładnie wymieszaj, najpierw łyżką, później mikserem - dzięki temu nie zabrudzisz kuchni. Ciasto podziel na równe porcje - tyle, ile chcesz mieć kolorów naleśników - my zrobiliśmy 4 kolory. Cukierki Skittles podziel według kolorów, przełóż każdy kolor osobno do niewielkich naczyń i zalej wodą. Poczekaj chwilę, aż cukierki zaczną się rozpuszczać 2 - 3 minuty. Wlewaj zafarbowaną wodę do kolejnych misek z ciastem naleśnikowym. Dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnię, możesz posmarować ją tłuszczem. Smaż dzielnie wszystkie kolory naleśników. Gdy wszystkie naleśniki będą już gotowe, na talerzu przekładaj kolejno kolorowe naleśniki i cienką warstwę masy serowej. Wierzch tortu udekoruj rulonami z naleśników, cukrem pudrem i truskawkami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA