Składniki:
Czekoladowy spód:
75 g rozpuszczonego masła
40 g kakao
2 łyżki miodu
Środkowa warstwa:
120 g płatków owsianych
60 g masła
50 ml mleka
30 ml miodu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Warstwa karmelu:
130 g drylowanych daktyli
60 g masła orzechowego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Oraz:
30 g prażonych, solonych orzechów arachidowych
Sposób przygotowania:
Robimy czekoladowy spód:
Do miski wlej roztopione masło, dodaj kakao i miód - dokładnie wymieszaj. Formę o wymiarach 15 x 15 cm wyłóż pergaminem. Wlej do środka masę. Dokładnie rozprowadź po dnie foremki. Wstaw do zamrażarki na 2 godziny.
Robimy nugat:
Płatki owsiane zmiel w mikserze na drobną mąkę. W misce połącz wszystkie składniki - masło, miód, mleko, ekstrakt waniliowy i płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj. Wylej na warstwę z kakao, równo rozprowadź masę w formie. Ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Robimy warstwę karmelu:
Do blendera w wrzuć wydrylowane daktyle, dodaj masło orzechowe. Dokładnie zmiel daktyle. Przełóż masę do formy, równo rozprowadź masę na poprzednich warstwach. Posyp orzechami arachidowymi i uciskaj, tak aby orzechy zagnieździły się w masie z daktyli i masła orzechowego. Po raz ostatni wstaw formę do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie batoniki są gotowe. Wyjmij masę z lodówki i pokrój na podłużne batoniki.