Składniki:
na 10 naleśników
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
0,75 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Farsz twarogowy:
400 ml gęstego jogurtu
400 ml serka śmietankowego
garść rodzynek
Farsz z jabłkami:
3 łyżki brązowego cukru
1 jabłko (najlepiej szara Reneta)
łyżka masła
cynamon
Sposób przygotowania:
Robimy farsz twarogowy:
W misce wymieszaj twarożek z jogurtem i rodzynkami.
Robimy farsz z jabłkami:
Na patelnię wsyp cukier, gdy zacznie się karmelizować dodaj jabłka, masło i cynamon - mieszaj, aż cały cukier się rozpuści.
Robimy naleśniki:
Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, wlej mleko i wodę, dopraw solą. Dokładnie wymieszaj, najpierw łyżką później mikserem - dzięki temu nie zabrudzisz kuchni. Rozgrzej patelnię, możesz posmarować ją tłuszczem. Na patelnię wlej łyżkę ciasta, gdy spód się zrumieni i zacznie odchodzić od patelni (około 1 minuta) przewróć naleśnik.