Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo

Ta tarta szpinakowa jest najlepsza, gdy chcesz zrobić coś dobrego dla swojego brzucha i poczuć się przyjemnie dobrze. Jest zdrowa (mnóstwo szpinaku) i lekka (w sumie to sam szpinak), a jednak całkiem sycąca (to pewnie przez ten szpinak). Tarta pozostawi cię w dobrym nastroju na długo.
Zobacz wideo

Składniki:
Kruchy spód:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
1 jajko
sól, pieprz
łyżka zimnej wody
masło do wysmarowania foremki

Farsz:
2 jajka
250 ml 22 proc. śmietany
300 g liści młodego szpinaku
200 g rolady z koziego sera
2 roztarte ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:
Robimy kruchy spód: Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło, szczyptę soli, jajko, łyżkę zimnej wody - szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na stolnicy, przenieś do formy. Dokładnie wyklej nim brzegi. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz 20 minut, aż spód lekko się zarumieni.

Robimy farsz:
Liście szpinaku dokładnie umyj i wysusz. W misce wymieszaj najpierw jajka ze śmietaną, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem i solą (ostrożnie z solą, ser kozi jest słony). Dopiero gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj liście szpinaku i wymieszaj. Farsz przełóż na upieczony spód tarty. Nie przejmuj się, że szpinaku jest za dużo i wypada, podczas pieczenia zwiędnie. Na górę tarty połóż plastry sera koziego i połówki pomidorów koktajlowych. Piecz 30 - 40 minut w 180 st. C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA