Składniki:
500 g piersi kurczaka
rozmaryn
sól, pieprz
papryka słodka
1 cebula czerwona
1 cebula biała
300 g kaszy gryczanej
3 marchewki
litr bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
słoik pomidorów suszonych
garść liści szpinaku
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka umyj i osusz, pokrój na niewielkie kawałki. Na patelni podgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj pokrojonego kurczaka, posyp przyprawami: rozmarynem, solą, pieprzem i słodką papryką. Gdy kurczak ładnie się zarumieni, przełóż go do miski. Na tej samej patelni zeszklij cebulę białą i czerwoną na odrobinie oliwy. Wsyp kaszę gryczaną, wymieszaj. Dodaj 2 ząbki czosnku, suszone pomidory, marchewki pokrojone w plastry. Wlej 1/4 bulionu, wymieszaj, smaż aż kasza wsiąknie cały płyn. Mieszaj i dolewaj bulion do czasu gdy kasza się ugotuje - około 20 minut. Nie wychodź z kuchni! Pod koniec gotowania dodaj garść szpinaku, ponownie wymieszaj.