Składniki:
Roladki z bakłażana:
1 bakłażan
1 spora łyżka jogurtu
ser feta
garść czarnych oliwek
pieprz (nie solimy - feta jest słona)
liście szpinaku
Sos pomidorowy:
cebula
czosnek
puszka pomidorów
oregano/ tymianek/ rumianek/ co lubisz
natka pietruszki
Oraz:
makaron
Sposób przygotowania:
Robimy farsz: W misce rozgnieć fetę z jogurtem na gładką masę. Dodaj oliwki, dopraw pieprzem.
Smażymy bakłażana: Bakłażana umyj i pokrój w długie plastry grubości około 7 mm. Na patelnię grillową wlej dwie łyżki oliwy. Ułóż na niej bakłażany i smaż z obu stron, aż dobrze się zarumienią. Zdejmij z patelni i poczekaj, aż ostygną. Na każdym plastrze bakłażana połóż kilka (3-5) liści szpinaku. Na to połóż łyżeczkę farszu z fety. Zawiń bakłażany w ruloniki. Jeśli farsz będzie wypadać - absolutnie nic się nie przejmuj.
Robimy sos: Na patelni podgrzej dwie łyżki oliwy. Dodaj drobno pokrojoną cebulę - smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek, pomidory z puszki, dopraw tymiankiem - wymieszaj. Smaż, aż sos zgęstnieje - około 10 minut. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerzu ułóż porcje makaronu, polej sosem pomidorowym, na porcję połóż 2- 3 roladki z bakłażanem. Posyp pietruszką dla smaku. Smacznego.