Składniki:
Składniki na kruchy spód:
1 opakowanie Krakersów Super Lajkonik (180 g)
180 g masła orzechowego
50 g brązowego cukru
Składniki na nadzienie:
150 g kremowego serka
50 g masła orzechowego
100 g cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową:
170 ml śmietanki 30 proc.
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
1/4 szklanki konfitury żurawinowej Prostokątna forma na tartę o wymiarach 36 x 13 Masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Przygotuj spód: krakersy drobno rozkrusz przy pomocy wałka lub zmiksuj. Rozdrobnione krakersy umieść w misce. Dodaj masło orzechowe oraz brązowy cukier i zmiksuj na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się i masa zacznie przypominać mokry piasek.
Prostokątną formę na tartę posmaruj masłem. Przełóż do formy masę z krakersów i delikatnie przyciskając palcami rozprowadź ją równomiernie na bokach i dnie formy. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 10 minut, a następnie całkowicie ostudź.
Przygotuj nadzienie: w niewielkiej misce umieść kremowy serek, masło orzechowe oraz cukier puder i przy pomocy widelca utrzyj wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę.
Przygotuj polewę czekoladową: w rondelku podgrzej śmietankę, starając się jej nie zagotować. Tuż przed zagotowaniem zdejmij śmietankę z ognia, dodaj oba rodzaje czekolady i mieszaj do połączenia składników. Odstaw na kilka minut aby polewa lekko zgęstniała.
Połącz wszystkie elementy ciasta: na podpieczony spód wyłóż przygotowany wcześniej krem orzechowy. Na środku kremu wykonaj łyżką podłużne wgłębienie i nałóż w tym miejscu konfiturę żurawinową. Na wierzch wylej gęstniejącą polewę czekoladową i rozprowadź ją równomiernie po całej tarcie. Wstaw tartę do lodówki na co najmniej 3 godziny - do czasu stężenia.