• Link został skopiowany

Lazania bez makaronu z cukinią i wołowiną

Nic na siłę, jak nie chcesz jeść makaronu - to nie jedz! Nasza lazania to samo mięso i warzywa. Nie będziemy naciskać, sam się przekonaj, że smakuje rewelacyjnie. PS. Ale jeśli się uparłeś, że chcesz z makaronem to oczywiście dodaj - to twój obiad. Też będzie pycha.
haps
haps
Zobacz wideo

Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 ząbek czosnku
4 marchewki
pomidory z puszki
pęczek natki pietruszki
kilka liści bazylii
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oregano

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 czubata łyżka pszennej mąki
1 szklanka zimnego mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Oraz:
200 g sera mozzarella

Sposób przygotowania:
Robimy mięsny farsz:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, a marchewkę umyj, obierz i pokrój w talarki. Na głęboką patelnię wlej łyżkę oliwy, podsmaż cebulę, dodaj marchewki - smaż chwilę. Dodaj czosnek i mielone mięso. Gdy mięso całkowicie się usmaży, dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i bazylię.

Robimy sos beszamelowy:
W garnku na małym ogniu rozpuść łyżkę masła, dodaj łyżkę maki. Mieszając wlej powoli mleko. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotuj i mieszaj jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Cukinię dokładnie umyj i pokrój na bardzo cienkie paski. W żaroodpornej formie rozkładaj kolejno warstwy mięsa, sosu beszamelowego, cukinii. Górę lazanii posyp startym serem mozzarella. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Więcej o: