Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 ząbek czosnku
4 marchewki
pomidory z puszki
pęczek natki pietruszki
kilka liści bazylii
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oregano
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 czubata łyżka pszennej mąki
1 szklanka zimnego mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Oraz:
200 g sera mozzarella
Sposób przygotowania:
Robimy mięsny farsz:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, a marchewkę umyj, obierz i pokrój w talarki. Na głęboką patelnię wlej łyżkę oliwy, podsmaż cebulę, dodaj marchewki - smaż chwilę. Dodaj czosnek i mielone mięso. Gdy mięso całkowicie się usmaży, dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i bazylię.
Robimy sos beszamelowy:
W garnku na małym ogniu rozpuść łyżkę masła, dodaj łyżkę maki. Mieszając wlej powoli mleko. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotuj i mieszaj jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Cukinię dokładnie umyj i pokrój na bardzo cienkie paski. W żaroodpornej formie rozkładaj kolejno warstwy mięsa, sosu beszamelowego, cukinii. Górę lazanii posyp startym serem mozzarella. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.