Składniki:
na 4 piramidki
cukinia (lub kilka gatunków)
2 pomidory malinowe
1 papryka
1 kulka mozzarelli
250 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz
ew. listki bazylii
wykałaczki do szaszłyków
parmezan
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa i mozzarellę pokrój na cienkie (2-3 mm) plastry. Foremkę do zapiekania wypełnij passatą pomidorową do 0,5-1 cm wysokości. Możesz ją teraz przyprawić solą, pieprzem i oregano. Nasz 6-letni mistrz kuchni zrezygnował z tych drażniących jego delikatne podniebienie dodatków. Układaj po kolei warzywa, na spód kładź te najszersze - piramida będzie dzięki temu stabilna. Przekładaj je plastrami mozzarelli. Piramidę przekłuj od góry wykałaczką. Ratatouille piecz ok. 20 min w 180 st. C. Podawaj oprószone parmezanem - to kluczowy element każdego dania.