Ratatuj się, kto może! Oto najlepszy letni obiad

Jeśli wasze dzieci pamiętają Remy'ego, szczura z bajki "Ratatuj", który marzył o wielkiej karierze kucharskiej, to z pewnością zechcą wyręczyć cię w przygotowaniu tego obiadu. Stefan nie oponował. Zakasał rękawy i dzielnie wziął się za kucharzenie. Przy tym daniu pasja tworzenia nadrabia brak doświadczenia. Bo takim piramidkom przecież tak blisko do konstrukcji z LEGO.
Zobacz wideo

Składniki:
na 4 piramidki
cukinia (lub kilka gatunków)
2 pomidory malinowe
1 papryka
1 kulka mozzarelli
250 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz
ew. listki bazylii
wykałaczki do szaszłyków
parmezan

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa i mozzarellę pokrój na cienkie (2-3 mm) plastry. Foremkę do zapiekania wypełnij passatą pomidorową do 0,5-1 cm wysokości. Możesz ją teraz przyprawić solą, pieprzem i oregano. Nasz 6-letni mistrz kuchni zrezygnował z tych drażniących jego delikatne podniebienie dodatków. Układaj po kolei warzywa, na spód kładź te najszersze - piramida będzie dzięki temu stabilna. Przekładaj je plastrami mozzarelli. Piramidę przekłuj od góry wykałaczką. Ratatouille piecz ok. 20 min w 180 st. C. Podawaj oprószone parmezanem - to kluczowy element każdego dania.

Więcej o:
Copyright © Agora SA