Składniki:
400 g orzechów arachidowych solonych lub nie
bułka paryska / chałka / chleb tostowy
2 łyżki masła
banan
kilka plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Robimy masło orzechowe:
Jeśli chcesz, orzechy arachidowe możesz wcześniej uprażyć - wysyp je na suchą patelnię i praż je około 10 minut cały czas mieszając. Jeśli nie będziesz mieszać, to się przypalą i będą gorzkie. Następnie orzechy ostudź i przełóż do blendera i zacznij mielić pulsacyjne. Jeśli chcesz by w twoim maśle były wyczuwalne kawałki orzeszków, po wstępnym rozdrobnieniu orzechów odłóż część. Następnie zmiel orzechy na gładką jednolitą masę. Dodaj większe kawałki. Jeśli orzeszki nie były solone, możesz dodać szczyptę soli. Przelej masło do słoika. Przechowuj w lodówce do daty przydatności orzechów podanej na ich opakowaniu.
Robimy tosty:
Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, smaż chałkę 2 minutki z każdej strony.
Smażymy boczek:
Boczek rozłóż na suchej patelni - tłuszcz się sam wytopi. Smaż powoli, na małym ogniu, dzięki temu boczek się ładnie zrumieni, a nie spali. Gdy będzie już pięknie zrumieniony - przewróć na drugą stronę. Gdy będzie gotowy zdejmij z patelni, osusz na papierze kuchennym.
Składamy danie:
Banana obierz i pokrój na cienkie plastry. Jeszcze ciepły tost posmaruj hojnie masłem orzechowym, dodaj banana, boczek i przykryj drugą kromką - gotowix.