Składniki:
2 szklanki startego kwiatu kalafiora
1 szklanka startego parmezanu
1 jajko
Sos pomidorowy:
500 ml przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Oraz:
pieczarki
cukinia
mozzarella
pomidorki koktajlowe
świeża bazylia
więcej parmezanu
Sposób przygotowania:
Robimy sos pomidorowy: Do garnka wlej przecier pomidorowy albo pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu. Dodaj oregano, bazylię, tymianek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje.
Robimy pizzę: Kalafior umyj pod bieżącą wodą. Oddziel większe różyczki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Kalafiora przełóż na patelnię i smaż około 10 minut, mieszaj. Nie smaż zbyt długo, kalafior ma się tylko wysuszyć, a nie przypalić. Zdejmij kalafiora z ognia i odstaw do wystygnięcia. W misce ubij jajko, dodaj starty parmezan i wystudzony kalafior. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nie dodawaj ciepłego kalafiora, bo jajko się zetnie i pizza się nie uda. Na papierze pergaminowym rozłóż ciasto. Palcami utwórz równy placek. Postaraj się, aby brzegi i środek pizzy były tej samej grubości. Cieńsze miejsca się mocniej przypalą. Gotowy placek piecz na złoto w 200 przez 10 min. W piecu wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć i zrumienić.
Gdy spód będzie upieczony, posmaruj placek sosem pomidorowym i dodaj ulubione składniki, np: świeżą bazylię, szpinak, parmezan, pieczarki, pomidorki koktajlowe, mozzarellę. Piecz w 200 st. C przez 10 min.