Lekkie spring rollsy - chrupiące warzywa w papierze ryżowym

"Projekt plaża 2021" zacznij z nami już dziś, a plan pięcioletni zamkniesz w jeden miesiąc. Zawiń te warzywa w ten papier, a jeśli jesteś kompletnie pozbawiony zdolności manualnych, to dzwoń po świstaka. Ma doświadczenie. No i bardziej smakuje jedzenie, które przyrządza nam ktoś inny.
Zobacz wideo

Składniki:
opakowanie papieru ryżowego
4 rzodkiewki
3 marchewki
1 cukinia
10 szparagów
szczypior
garść liści botwiny
garść liści świeżej bazylii
garść liści świeżej mięty

Sos orzechowy:
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
0,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki chilli
1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Płaty papieru ryżowego pojedynczo namaczaj przez kilka sekund w chłodnej wodzie. Papier szybko zmięknie i będzie plastyczny. Połóż go na talerzu a na środek wykładaj warstwami plastry i słupki ulubionych warzyw. My na jeden płat papieru ryżowego używaliśmy 3-4 plasterki rzodkiewki, tyle samo listków bazylii, mięty i botwiny, 1 szparag oraz po małej garstce marchewki i cukinii pokrojonych w cienkie słupki. Teraz najtrudniejszy etap. Delikatnie zawiń boki papieru do wewnątrz, a następnie ciasno zwijaj go w rulon. Uważaj, bo papier jest bardzo delikatny i może się podziurawić. Zroluj go kilka razy na blacie, żeby mieć pewność, że brzegi się nie rozkleją.

Spring rollsy maczaj suto w sosie orzechowym. Jak go zrobić? To akurat żadna filozofia. Wymieszaj dokładnie łyżkę masła orzechowego z łyżką sosu sojowego, odrobiną chilli i soli. Stopniowo dolewaj wodę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

Więcej o:
Copyright © Agora SA