Składniki:
szklanka kaszy pęczak
3 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1 por
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka oregano
łyżeczka tymianku
łyżeczka pieprzu ziołowego
2 szklanki bulionu drobiowego lub rosołu
1/3 główki młodej kapusty (2 szklanki poszatkowanej)
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowanie dania zacznij od rozgrzania w głębokiej patelni 3 łyżek oliwy. Na tłuszcz wsyp kaszę i smaż ją kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Do kaszy dodaj cebulę posiekaną w kostkę, a po 3 minutach wrzuć na patelnię pora, umytego i pokrojonego w półplasterki. Kaszę przypraw słodką papryką, tymiankiem, rozmarynem, oregano, pieprzem ziołowym oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj kaszę ok. 20 minut. Na koniec dodaj do niej umytą i poszatkowaną w cienkie paski młodą kapustę. Gdy kapusta zmięknie (po ok. 10 minutach), pęczotto jest gotowe. Posyp je sowicie koprem i podawaj.