Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Lubimy ciasta drożdżowe, bo zawsze kryją w sobie niespodziankę. Czasem czekoladę, czasem twaróg, a czasem dżem. Taką roladę zawsze jemy do ostatniego kawałeczka, bo kto wie, może nadzienie zmieni się od któregoś kawałka?
Zobacz wideo


Składniki na ciasto drożdżowe:
550 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
100 g roztopionego masła
80 g cukru pudru

Składniki na kruszonkę:
50 g zimnego masła
50 g drobnego cukru
80 g mąki pszennej

Dodatkowo:
1 słoiczek gęstej konfitury (np. wiśniowej)
1 roztrzepane jajko
keksówka o długości 30 cm
papier do pieczenia

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Odczekaj 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować, po czym wsyp do miski mąkę oraz cukier puder i dodaj jajko. Wymieszaj łyżką, aż składniki zaczną się łączyć, a następnie dodaj roztopione masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Dodaj mąkę oraz drobny cukier i utrzyj energicznie w palcach, aż składniki zaczną przypominać okruchy ciasta.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieć przez chwilę, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm. Posmaruj ciasto konfiturą, a następnie zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku. Dokładnie zlep oba końce rolady i przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30-35 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA