Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
olej
jajko
pomidorki koktajlowe
szynka parmeńska
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i odłam zdrewniałe końcówki - łatwo wyczujesz, w którym miejscu najlepiej to zrobić. Następnie obieraczką obierz szparagi na około 2/3 ich długości. Na patelni grillowej z rozgrzanym olejem rozłóż równo szparagi i smaż je, co jakiś czas obracając, aż się przyrumienią i zmiękną. Rozbij jajko do sitka o nad miseczką. W garnku zagotuj wodę i poczekaj aż ostygnie do ok. 80 st. C. Włóż do niej miseczkę - dzięki temu jajko, które zaraz będziesz gotować, nie będzie miało dokąd uciec. Z sitka przelej jajko do gorącej wody i gotuj przez 3-4 minuty, następnie wyłów je łopatką. Na patelni po szparagach podsmaż pomidorki koktajlowe. Pęczek szparagów owiń plasterkiem szynki parmeńskiej, na całość połóż ugotowane jajko, przystrój grillowanymi pomidorkami. Dopraw solą i pieprzem wedle smaku.