Składniki:
kurczak - ok. 1 - 1,2 kg.
butelka, albo puszka ulubionego piwa - 0,5 l
Marynata:
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku - drobno posiekane
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
Sposób przygotowania:
Robimy marynatę: W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty.
Przygotowujemy mięso: Kurczaka dokładnie umyj i pozbaw resztek piór. Jeśli kurczak ma szyję to ją odetnij. Osusz papierowym ręcznikiem. Otwórz butelkę piwa, odlej jeden spory łyk piwa, dosłownie zawartość szyjki. Nasadź kurczak na butelkę. Następnie polej kurczaka marynatą. Pędzlem lub łyżką rozprowadź dokładnie marynatę na całym mięsie. Ustaw puszkę z kurczakiem w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz około godzinę. W czasie pieczenia polewaj kurczaka marynatą i wytopionym tłuszczem. By marynata i tłuszcz się nie przypalały, do formy wlej szklankę piwa lub wody.