Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli
Sos:
jogurt grecki
tymianek, rozmaryn, oregano
sól i pieprz
sok z połówki cytryny
posiekany ząbek czosnku
Nadzienie:
bób
cukinia
oliwa
łosoś pieczony lub tuńczyk w sosie własnym
liście mięty
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiej przez sitko, dodaj drożdże, sól i szklankę letniej wody. Całość wymieszaj. Dolewaj powoli oliwę, cały czas mieszając. Zagnieć elastyczne ciasto - jeśli jest zbyt wilgotne, podsyp mąką. Rozwałkuj je i uformuj koło. Łyżką zrób w cieście dołeczki, zalej oliwą i rozprowadź ją po całej powierzchni. Posyp solą morską i piecz przez 10 minut w temp. 220°C.
Sos: Jogurt grecki wyłóż do miseczki. Dodaj łyżeczkę rozmarynu, tymianku, oregano, soli i pieprzu, a także sok z cytryny i posiekany czosnek. Całość dobrze wymieszaj.
Nadzienie: Zagotuj wrzątek z łyżeczką cukru. Wsyp bób, dodaj łyżeczkę soli i gotuj do miękkości. Gdy bób będzie gotowy, obierz go ze skórki i przełóż do miseczki. Cukinię pokrój w cienkie plastry. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę. Plastry cukinii podsmaż.
Przygotuj pizzę: Na upieczonym spodzie rozsmaruj sos. Wyłóż cukinię i bób, dodaj kawałki ryby. Pizzę podawaj przyozdobioną liśćmi bazylii.