American dream - kukurydza z bekonem

Latem warto przypomnieć sobie, że kukurydza nie bierze się z puszki i nie występuje tylko w liczbie kilku ziarenek rzuconych na zimną pizzę, dostarczaną przez znudzonego dostawcę. Czas na złociste kolby! Z solą i masłem? To już było. Z masełkiem bekonowym? To zaraz będzie. Na twoim talerzu.
Zobacz wideo

Składniki:
kolby kukurydzy
pół kostki masła
smażony boczek
starty parmezan
kolendra
pieprz, sól
oliwa

Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzuć masło i pokrojony smażony boczek. Przypraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj. Kolby kukurydzy ugotuj w posolonej wodzie około 20 minut. Następnie posmaruj oliwą, ułóż na ruszcie i grilluj, aż się zrumienią. Pamiętaj, by je obracać podczas grillowania! Gotowe kolby posmaruj przygotowanym masłem bekonowym. Podawaj posypane startym parmezanem i listkami kolendry - a jeśli masz ochotę na kukurydzowy zawrót głowy, serwuj w towarzystwie popcornu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA