Polędwica a la Wellington - Wasza Wysokość, podano do stołu!

Masz ochotę na wykwintny obiad w drogiej restauracji? Szlachetna polędwiczka w chrupiącym cieście przełamana nutą oliwkowej... i tak dalej, i tak dalej. Niech droga restauracja przyjdzie do ciebie. Przygotuj mięsko samodzielnie - nie tylko zjesz pyszny obiad, lecz także zdobędziesz jednogłośny tytuł mistrza kuchni w swoim domu!
Zobacz wideo

Składniki:
polędwica wieprzowa
płat ciasta francuskiego
kilka plastrów szynki parmeńskiej
kilka suszonych pomidorów
chili
pieprz
świeży rozmaryn
oliwa
jajko

Tapenada:
czarne oliwki
natka pietruszki
posiekany ząbek czosnku
pieprz, sól
oliwa

Sposób przygotowania:
Przygotuj mięso: Polędwicę wieprzową obtocz w chili, pieprzu i rozmarynie. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso z każdej strony.

Przygotuj tapenadę: Czarne oliwki drobno pokrój i wsyp do miseczki. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, oliwę i rozdrobniony czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Przygotuj całość: Na płacie ciasta francuskiego ułóż plastry szynki parmeńskiej oraz suszone pomidory. Na nich połóż całą polędwicę. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem i zawiń tak, aby mięso było dobrze przykryte. Przyozdób wedle własnej fantazji i po wierzchu również posmaruj jajkiem. Piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 °C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA