Składniki:
polędwica wieprzowa
płat ciasta francuskiego
kilka plastrów szynki parmeńskiej
kilka suszonych pomidorów
chili
pieprz
świeży rozmaryn
oliwa
jajko
Tapenada:
czarne oliwki
natka pietruszki
posiekany ząbek czosnku
pieprz, sól
oliwa
Sposób przygotowania:
Przygotuj mięso: Polędwicę wieprzową obtocz w chili, pieprzu i rozmarynie. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso z każdej strony.
Przygotuj tapenadę: Czarne oliwki drobno pokrój i wsyp do miseczki. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, oliwę i rozdrobniony czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Przygotuj całość: Na płacie ciasta francuskiego ułóż plastry szynki parmeńskiej oraz suszone pomidory. Na nich połóż całą polędwicę. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem i zawiń tak, aby mięso było dobrze przykryte. Przyozdób wedle własnej fantazji i po wierzchu również posmaruj jajkiem. Piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 °C.