Składniki:
350 g mąki
1 jajko
1/2 szklanki wody
150 g jagód
50 g cukru trzcinowego
150 g serka mascarpone
Oraz:
śmietana 22 %
sezonowe owoce: jagody, maliny
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej przez sitko, wbij do niej jajko. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Zagnieć elastyczne ciasto i uformuj z niego kulę.
Przygotuj farsz: Do jagód dodaj cukier trzcinowy i serek mascarpone, dokładnie zamieszaj.
Przygotuj pierogi: Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki powykrawaj kółka. Na każde z nich połóż łyżeczkę farszu i pozlepiaj brzegi - pilnuj, aby się nie rozklejały. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj je tak długo, aż wypłyną na wierzch - około 5 minut. Podawaj ze śmietaną i owocami sezonowymi.