Składniki:
2 szklanki ugotowanego posiekanego brokuła - kwiaty i łodyga
szklanka mąki
1/2 szklanki wody
dwa jajka
szczypiorek
1 ząbek czosnku
łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżki chili
oliwa
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do miseczki, wbij do niej dwa jajka i wlej szklankę wody, rozmieszaj na gładką masę. Ugotowanego brokuła pokrój na drobne kawałki i dodaj do masy, dodaj również szczypiorek, posiekany czosnek i papryczkę chili oraz łyżeczkę mielonej papryki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Rozgrzej oliwę na patelni i wykładaj na nią małe porcje przygotowanej masy. Smaż placuszki, aż będą rumiane. Podawaj z dodatkiem papryki i kleksem śmietany.