Placuszki brokułowe

Zagadka - co to za warzywo? Zaczyna się na "zie" i możesz zrobić z niego placki. Zie... zie... Ziemniak? No daj spokój, ileż można... Zielony brokuł! Tak, placki ziemniaczane już nam się znudziły. Tobie pewnie też. A na pewno chętnie je zdradzisz z placuszkami brokułowymi. Ale nie wierz nam na słowo. Sprawdź.
Zobacz wideo

Składniki:
2 szklanki ugotowanego posiekanego brokuła - kwiaty i łodyga
szklanka mąki
1/2 szklanki wody
dwa jajka
szczypiorek
1 ząbek czosnku
łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżki chili
oliwa
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do miseczki, wbij do niej dwa jajka i wlej szklankę wody, rozmieszaj na gładką masę. Ugotowanego brokuła pokrój na drobne kawałki i dodaj do masy, dodaj również szczypiorek, posiekany czosnek i papryczkę chili oraz łyżeczkę mielonej papryki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Rozgrzej oliwę na patelni i wykładaj na nią małe porcje przygotowanej masy. Smaż placuszki, aż będą rumiane. Podawaj z dodatkiem papryki i kleksem śmietany.

Więcej o:
Copyright © Agora SA