Składniki:
Sałatka:
1 łodyga brokuła
1 marchewka
1/4 czerwonej cebuli
natka pietruszki
szczypiorek
Sos:
około 100 ml oliwy
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
50 ml miodu
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos: Do miseczki wlej oliwę, wyciśnij sok z całej cytryny, dodaj sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku oraz miód. Wszystkie składniki zamieszaj.
Przygotuj sałatkę: Odkrój wszystkie różyczki brokuła (i wykorzystaj je np. do zrobienia zupy!), a korzeń, który zostanie, obierz. Następnie, za pomocą obieraczki, odkrój z niego cieniutkie plasterki. W taki sam sposób przygotuj plastry marchewki, a cebulę pokój i podziel na kółka. Skomponuj sałatkę: do miseczki nałóż plasterki brokuła, marchewki i cebuli, dodaj szczypiorek i natkę pietruszki, polej przygotowanym sosem.