Składniki:
na jeden litrowy słoik
Ogórki klasyczne:
ogórki gruntowe
liść chrzanu
liść dębu
ogórki
kawałek korzenia chrzanu
2-3 ząbki czosnku
1-2 liście laurowe
kilka ziaren gorczycy
3-5 ziaren ziela angielskiego
1-2 łodygi kopru
zalewa na 1 litr wody - 1 łyżka soli
Ogórki z miodem i chili:
ogórki gruntowe
liść chrzanu
2 ząbki czosnku
3 gałązki kopru
kilka ziaren gorczycy
1-2 liście laurowe
1/4 papryczki chili
łyżka płynnego miodu
kawałek korzenia chrzanu
zalewa na 1 litr wody - 1 łyżka soli
Ogórki w wersji minimal:
ogórki gruntowe
2 gałązki kopru
2 ząbki czosnku
zalewa na 1 litr wody - 1 łyżka soli
Ogórki w woreczku:
ogórki gruntowe
2 gałązki kopru
kilka ziaren gorczycy
3-5 ziaren ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
kawałek korzenia chrzanu
łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Ogórki klasyczne:
Do słoika włóż liść chrzanu, liść dębu i ciasno ułóż w nim przygotowane ogórki (jeśli obetniesz im końcówki, szybciej będą gotowe). Dodaj korzeń chrzanu, ząbek czosnku, liść laurowy, garstkę ziaren gorczycy, ziele angielski i gałązkę kopru. Zalej do pełna zalewą z zagotowanej wody z solą. Zamknij szczelnie i odstaw na 2 dni.
Ogórki z miodem i chili
Do słoika włóż liść chrzanu i ciasno ułóż w nim ogórki. Dodaj gałązki kopru, ziele angielskie, garstkę gorczycy, liść laurowy, kilka plasterków papryczki chili. Wlej łyżkę miodu, dodaj korzeń chrzanu i zalej zalewą do pełna. Zamknij szczelnie i odstaw na 2 dni.
Ogórki w wersji minimal
Ogórki ciasno ułóż w słoiku, włóż łodygę kopru, 2 ząbki czosnku i zalej zalewą do pełna. Zamknij szczelnie i odstaw na 2 dni.
Ogórki w woreczku
Ogórki włóż do plastikowego woreczka, dodaj gałązki kopru, wrzuć garstkę gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, posiekany ząbek czosnku i pokrojony korzeń chrzanu. Wsyp łyżeczkę soli i zamknij woreczek. Odłóż na 2 dni, ale już następnego dnia są pyszne!