Drożdżowe pierogi gotowe do drogi

Przychodzi w życiu taki dzień, że chcesz pokazać świat pierogom. Zabrać je na spacer, nad jezioro, na wycieczkę rowerową. Pokazać im swoje miejsce pracy, znajomych, może wziąć na jakieś spotkanie przy soczku... Takie klasyczne pierogi, gotowane w wodzie, już nie są tak smaczne, no i mogą się rozwalić. Dlatego przygotuj je na wszystko - zrób pierogi drożdżowe! Z nimi to można konie kraść!
Zobacz wideo

Składniki:
ciasto na pizzę
1 cebula
200 g salami
puszka krojonych pomidorów
100 g żółtego sera
100 g sera mozzarella
parmezan do posypania
białko jaja
oliwa
chili w proszku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć cebulę posiekaną w kostkę i zeszklij. Dodaj pokrojone salami, smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem i chili, duś przez chwile, by farsz był gęsty. Dodaj starty ser żółty, zdejmij z palnika, by farsz ostygł. Z ciasta do pizzy powykrawaj kółka, do każdego z nich włóż łyżkę farszu i kilka małych kostek sera mozzarella. Sklej mocno brzegi, by pierogi nie rozklejały się podczas pieczenia, brzeg możesz posmarować rozkłóconym białkiem jajka. Każdy z nich posmaruj po wierzchu białkiem i posyp tartym parmezanem. Piecz przez 12-15 minut w 180°C.

Więcej o: