Składniki:
ciasto na pizzę
1 cebula
200 g salami
puszka krojonych pomidorów
100 g żółtego sera
100 g sera mozzarella
parmezan do posypania
białko jaja
oliwa
chili w proszku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć cebulę posiekaną w kostkę i zeszklij. Dodaj pokrojone salami, smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem i chili, duś przez chwile, by farsz był gęsty. Dodaj starty ser żółty, zdejmij z palnika, by farsz ostygł. Z ciasta do pizzy powykrawaj kółka, do każdego z nich włóż łyżkę farszu i kilka małych kostek sera mozzarella. Sklej mocno brzegi, by pierogi nie rozklejały się podczas pieczenia, brzeg możesz posmarować rozkłóconym białkiem jajka. Każdy z nich posmaruj po wierzchu białkiem i posyp tartym parmezanem. Piecz przez 12-15 minut w 180°C.