Składniki:
na ok. 10-12 nuggetsów
1 główka kalafiora
niecała szklanka mąki
niecała szklanka mleka roślinnego
posiekany ząbek czosnku
łyżeczka chili
łyżeczka mielonej papryki
starty ser żółty
pieprz, sól
+ płatki kukurydziane do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Kalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przesyp do miseczki i rozgnieć widelcem na drobne kawałki (ale nie na miazgę!), poczekaj aż trochę przestygną. Dodaj posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę chili i mielonej papryki. Przypraw solą i pieprzem, dorzuć starty ser żółty i wlej mleko roślinne. Składniki wymieszaj, z przygotowanej masy formuj krążki i obtaczaj je w płatkach. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 200°C. Podawaj z sosami.