Składniki:
różyczki z jednego kalafiora
Panierka:
mąka pszenna
bułka tarta
sól, pieprz
Sos:
3 łyżki sosu sojowego
6 łyżek miodu
2 posiekane ząbki czosnku
chili w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
Sposób przygotowania:
Różyczki kalafiora obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej. Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz 15 minut w 180 st. C. Do rondelka wlej sos sojowy i miód, zagotuj, dodaj posiekany czosnek, łyżeczkę chili w proszku. W szklance rozmieszaj wodę i mąkę ziemniaczaną, dodaj do gotującego się sosu i rozmieszaj. Tak przygotowanym sosem zalej różyczki kalafiora i piecz je przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Podawaj je z jeszcze większa ilością sosu, oprószone sezamem i szczypiorkiem.