Składniki:
200 g ciastek maślanych
100 g rozpuszczonego masła
szklanka orzechów nerkowca
szklanka suchej kaszy jaglanej (około 200 g)
50 ml miodu
sok z 1 cytryny
szklanka suszonych daktyli
2 łyżki masła orzechowego
migdały
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Do strunowego woreczka foliowego wrzuć ciastka i pokrusz je. Przesyp do miski, dodaj rozpuszczone masło i zamieszaj. Wyłóż w formie do pieczenia i włóż do lodówki na pół godziny. Orzechy nerkowca i 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej zblenduj na gładką masę. Dodaj resztę kaszy i zblenduj całość. Wlej miód, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Masę wyłóż na przygotowany spód i włóż ciasto do lodówki na godzinę. Suszone daktyle zblenduj z masłem orzechowym i rozsmaruj na cieście. Posyp migdałami, orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi, po czym znów włóż do lodówki na godzinę.